Overskud og glæde,  Uncategorized

12 sætninger, der gør det nemmere at sætte grænser

Har du svært ved at sætte grænser? Kunne du ønske, at du havde nogle sætninger, du bare lige kunne trække op af lommen, når du bliver presset på dine grænser? At sætte grænse kan være super meget svært og det er svært for rigtig mange mennesker.

Listen her kommer med 12 sætninger, du kan bruge til at få sat dine personlige og sunde grænser.

Hvorfor er det så svært at sætte grænser?

Årsagerne til det kan være svært at sætte græner, skal findes i de relationer, vi har haft på et tidspunkt i vores liv. Det kan være i vores opvækst eller i et forhold med psykisk vold. Måske har vi lært at vores grænser ikke er vigtige, eller at der sker noget ubehageligt, hvis vi siger fra.

Grænser er subjektive. Det vil sige, hvis du føler, mærker eller tænker, at her er en grænse, så er det din grænse og den har du lov til at have og sætte. Også selvom andre har andre grænser. Også selvom du selv synes, du ikke kan være det bekendt eller det er underligt.

Jeg kender det i høj grad fra mig selv. Det med, at det er svært at sætte en grænse. Kan jeg nu tillade mig det? Bliver den anden sur? ked af det? Vil han / hun så ikke hjælpe mig en anden gang? Det er svært med de grænser, men med øvelse bliver det nemmere og bonus er, at det helt sikkert bliver nemmere at være dig. Du er trods alt den vigtigste person i dit liv.

Ligegyldigt, hvordan du sætter din grænse, er det vigtigt at være tydelig, for så bliver det meget nemmere at stå fast. Kom ikke med for mange forklaringer, det kan virke som en åbning for at rykke på din grænse.

I starten kan det føles meget unaturligt og nærmest uhøfligt, hvis du ikke tidligere har sat sunde og tydlige grænser. Du kan eventuelt tale med en veninde om emnet. Helst en, der selv er god til at sætte grænser, så hun kan bakke dig op i, at du gerne må sige fra og komme med forslag til, hvordan du siger fra.

Selvom det kan være svært eller ubelejligt at møde en grænse, så vil de fleste i ens omgivelserne faktisk foretrække, at de ved, hvor de har dig, fordi du er tydelig omkring dine grænser. Så i bund og grund gør du ikke bare dig selv en tjeneste, men også dine omgivelser.

at sætte grænser
12 sætninger, der gør det nemmere at sætte grænser

Alenemor og grænser

Som alenemor kan det måske virke ekstra svært at få sat grænser, fordi du i forvejen er lettere eller meget presset og fordi du måske føler, du ofte selv har brug for, at andre er der for dig. Men det er ikke en købmandsforretning. Vi skal sige ja og nej efter vores muligheder og hjerter og ikke efter burde, eller et regnskab.

Når du er presset bliver det svære at mærke grænser og overskuddet er mindre til at få sat grænser. Men det er lige her, det er rigtig vigtigt at sige fra, så du passer godt på dig selv.

Her er et par eksempler på situationer, hvor der er brug for grænser:

  • Veninden spørger, om du kan passe hendes børn og du magter knapt dine egne: Svaret er nej. “Det har jeg desværre ikke mulighed for at hjælpe med”
  • Eller du bliver spurgt, om du vil lave kage til 25 elever i 7.b og I lever af pappizza og Mac Donald, fordi du ikke har overskud til at lave mad: Svaret er nej. “Desværre. Men jeg vil rigtig gerne en anden gang”
  • Eller din grantante bliver ved med at kritisere dine børns slik indtag: Du må gerne sige fra. “Tak for din interesse, men jeg styrer det selv”
  • Din eks taler grimt til dig: Du må gerne sige fra. “Kan kan ikke tale samme, når du råber af mig”

Grænser overfor dine børn

I forhold til børn er grænsesætning en daglig disciplin og til tider en udfordrende disciplin. Men det er også her, der er mulighed for at øve sig, for børnene vil virkelig gerne have grænser, der gør dem trygge.

Det er svært, når man er træt og bare ikke magter konflikten og måske tilmed er nedbrudt, men du har lov til at sætte dine grænser, lige der hvor det passer dig.

Med børn er der forskel på krav og grænser, er min erfaring. Dine personlige grænser som skal holdes i hævd, i vides muligt omfang. Så er der kravene. Altså det du har bestemt. Min holdning er, at det er bedre at slække på kravene, end at sætte dem halvhjertet. Det kan være omkring, hvor meget kage, der må spises, hvem der rydder op på værelset og hvor tit, daglig bad eller to gange om ugen? Er du i krise eller på anden måde presset, så prioriter relationen. Det er mit personlige råd og min erfaring. Senere hen, når overskuddet er tilbage, kan der sættes andre grænser.

De personlige grænser er en anden sag. Her er det en god ide at stå fast. Måske det ikke lykkes hver gang, men jeg påtaler det alligevel: “Jeg vil tales ordentlig til”, “hvis du råber, kan vi ikke tale sammen, men vi kan tale senere”.

12 sætninger du kan bruge, når du vil sætte grænser

Alenetid

“Det er dejligt du vil være sammen med mig, men jeg har brug for alenetid”

At sige nej til at hjælpe

“Jeg vil rigtig gerne hjælpe dig, men jeg har ikke mulighed for, at hjælpe med dette”

Lyt til mig

“Jeg har brug for, at du lytter til mig, uden at komme med løsninger. Vil du det?”

Tal ordenligt til mig

“Jeg kan høre du er vred og jeg vil tale med dig, hvis du taler ordenligt til mig”

Uenighed

“Vi er ikke enige og det behøver vi heller ikke være”

Stop samtalen

“Jeg vil ikke tale mere om det emne lige nu”

Giv ansvaret tilbage

“Jeg kan høre du er vred / ked af det / skuffet, men jeg står fast”

Tag den plads du har brug for

“Det er dejligt du vil være sammen med mig, men jeg har brug for plads”

Bare nej

“Nej” – “Det bliver stadig et nej” – “Jeg holder fast ved mit nej”

Du behøver ikke give en grund

“Desværre, det har jeg ikke mulighed for”

Ikke lyst

“Det har jeg ikke lyst til (skal vi lave noget andet?)”

Pause

“Jeg tager en pause” (fra samvær, samtale)

Andre måder at sætte grænser på

Når det er svært at sætte grænser, finder vi ofte andre metoder eller strategier og det sker ofte ubevidst.

Det være en ubevidst startegi at spille lille og dermed komme ud af en situation, vi ikke har lyst til at være i. Men det er ikke en god ide. Det løser umiddelbart problemet her og nu, idet man slipper ud af situationen og den anden part vil ofte heller ikke blive vred eller ked af det. Men det fordre heller ingen respekt, hverken fra andre eller fra dig selv. Tværtimod er det med til at fastholde dig i en følelse af at være lille og afhængig.

Det kan også være du i vid udstrækning bare dropper grænserne og pleaser andre og acceptere at blive behandlet respektløst. Mange gør det i en eller anden udstrækning. Jo mere du gør det, des mere nedbrydende er det for dit selvværd, din handlekraft og din selvrespekt.

Nogle gange kan det også bare være nemmere at komme med en halvsandfærdig undskyldning – en hvid løgn. Men er det ok? Kommer det an på intentionen bag? Hvis nu det er for at undgå en konflikt, for ikke at såre? Hvad tænker du? Har du lyst til at give en kommentar, så skriv endelig løs.

at sætte grænser
Sæt dine grænser

Vil du læse mere om, hvordan du kan skabe sunde relationer, så læs med lige her.

Følg med på Pinterest

Følg Wow1mom på Instagram

Skrevet til alenemødre af en alenemor. Min viden bygger udelukkende på mine egne erfaringer og den viden jeg har søgt.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.