Efterår,  Efterårsferie,  Oplevelser / aktiviteter,  Opskrifter,  Udeliv,  Uncategorized

Hjemmelavet æblemost

Friskpresset hjemmelavet æblemost – det er bare lækkert! Smagen af natur.

Æblemost fremstilling er et hyggeligt fællesprojekt og børn kan være med i alle arbejdsprocesserne lige fra plukning af æbler til presning og især til smagning.

Et år blev vi inviteret ud til min veninde, der bor på landet med en have med masser af æbletræer. Hvert år laver de hjemmelavet æblemost af egne æbler. Det var en sjov og interessant oplevelse, at være med i processen. Hvis du ikke lige har en veninde med mange æbler, så kan man også få lov at se æblemost fremstilling andre steder. Blandt andet på Gammel Estrup Herregård på Djursland.

Det er noget af et udstyrsstykke at lave æblemost og det tager lidt tid at stille det hele an. Det meste af udstyret kan lejes og kværnen kan erstattes af en foodprocessor, hvilket kan anbefales til en mindre produktion.

Det skal du bruge

  • Æbler
  • Evt. en æbleplukker
  • Balje med rent vand og en børste
  • Kniv
  • Kværn
  • Balje til at opsamle de kværnede æbler i
  • Redskab til at mase æblerne ned i kværnen (se foto)
  • Presser
  • Skål
  • Tragt
  • Rene flasker

Flaskerne kan være rene plastic sodavandsflasker, der fint klare en tur i fryseren eller flotte patent flasker, der er dekorative på bordet og velegnede at tage med som værtindegave.

Nyplukkede æbler til æblemost og æbleplukker
Nyplukkede æbler og æbleplukker

Æblerne skal være søde. Ønsker man en mere syrlig most, kan der tilsættes en mere syrlig æblesort.

Æblekværner klar til brug
Æblekværner klar til brug

Kværnen skal være fastspændt, så den står stabilt under brug. Her er den sat fast med 2 skruetvinger mellem to stole. Der stilles en balje under kværnen til at opsamle de kværnede æbler.

Hjemmelavet redskab til at kværne æbler med til fremstilling af æblemost
Dette hjemmelavede redskab er nyttigt, når æblerne skal hjælpes ned i kværnen.
Æblepresser klar til brug
Æblepresser til at lave lækker æblemost

Hvordan laves hjemmelavet æblemost

  • Pluk en masse æbler
  • Vask dem i rent vand og brug en børste til at fjerne urenheder
  • Skær æblerne over for at tjekke dem indvendigt for råddenskab og orm
  • Hæld dem i kværnen og drej på håndtaget, så de kværnede æbler drysser ned i baljen under kværnen
  • Hæld de kværnede æbler ned i æble presseren og fyld den godt op.
  • Sæt låg og håndtag på og drej rundt
  • Husk at sætte en skål under til at opfange æblemosten.
  • Hæld mosten på rene flasker ved af bruge en tragt
  • For at øge holdbarheden og undgå misfarvning er det en god ide straks at nedfryse æblemosten
Overskårne æbler i kværnen
Overskårne æbler i kværnen
Kværnede æbler - klar til presning
Kværnede æbler – klar til presning
Sådan samles en æblepresser
Sådan samles en æblepresser
Den frisk lavede æblemost hældes på flaske
Den frisk lavede æblemost hældes på flasker

Æblemosten kan blandes med hyldeblomstsaft eller bruges til den velsmagende æblegløgg. Den kan selvfølgelig også drikkes, lige som den er.

Skulle der være nogle ekstra fine æbler, kan de laves til bagte æbler med fyld.

Rigtig god fornøjelse.

Andre forslag til familievenlige aktiviteter, finder du her.

Følg med på Instagram

Dette indlæg af skrevet af et ægte menneske.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.