Jul,  Uncategorized

Jule sparetips for alenemor

December er en dyr måned på mange områder. Men det er muligt at spare nogle steder, så budgettet ikke er helt i rødt, når vi når til januar. Er du alenemor er pengene ofte små og det kan virke uoverskueligt at få råd til julen. Her får du nogle jule sparetips, som du kan plukke i.

I julen kunne det være dejligt bare at kunne bruge løs. Især på børnene. Og måske nager den dårlige samvittighed – det kunne være dejligt at opretteholde det gamle niveau eller du har lyst til at kompencere med ekstra store gaver i år. Det er helt naturligt og meget forståeligt, for vi vil vores børn det absolut bedste. Det er bare ikke særlig rart til januar, når budgettet knap hænger sammen. Det er ansvarligt at skære ned og det er godt at vise sine børn, at du har styr på pengene også selvom der bliver skåret ned. Det er en læring, de kan tage med sig, når de selv får ansvar for deres egne penge.

Det er nemt at sige, men ganske sandt: Julen handler ikke om store gaver og madgilder, den handler om, nærvær med dem du holder af og at nyde jule magien.

Jule sparetips
Jule sparetips – en god jul OG en god januar

Jule budget

 • Læg et budget for julen. Hvor mange penge har du råd til og lyst til at bruge på julen? Det kan give mavepine, at gå i gang med sådan et budget, men bagefter er det en lettelse, fordi du nu ved præcist, hvor meget der er til at holde jul for. Fremadrettet kan det være en mulighed at lave en opsparing til julen, så du ikke skal trække pengene ud af hverdags økonomien.

Sparetips i køkkenet

 • Sammenskuds juleaften. Har du prøvet det? Vi gør det hvert år i vores familie og det fungerer fint (altså bare ikke, når jeg står for ris a la mande, men det er jo en helt anden sag…). Vi aftaler, hvem der medbringer hvad til juleaften. Alt fra and og steg, til brunede kartofler, chips, juleslik, mandelgave, ris a la mande (som jeg så ikke står for mere) og drikkevare. På den måde bliver både udgifter og arbejdet fordelt over alle deltagerne.
 • Brug kulden udenfor til at køle maden ned, inden den stilles i køleskabet. Resterne fra julebordet skal på køl, så der er lækre rester til 1. juledag. Men der er penge at spare ved at lade maden køle af udenfor inden den sættes i køleskabet.
 • Og omvendt kan det betale sig at tage maden op af fryseren i god tid og lade den tø op i køleskabet.
 • I gamle dage lavede man risengrøden færdig under dynen. Her er der også penge at spare, ved at give grøden dyne på i stedet for at tilberede den på komfuret. Bonus er at den ikke brænder på.
 • Mange af de ting, der skal bruges til julemenuen, kommer på tilbud i december. Smør, fløde, chips og steg. Køb når det er på tilbud og frys ned, hvis det ikke kan holde sig til den 24.12.

Jule sparetips udenfor

 • Sæt en timer på julelyskæden, så den slukker i de sene nattetimer og om dagen.
 • Batterier bliver hurtigere tomme i kulden og derfor kan det bedre betale sig at bruge lyskæder til stikkontakt udenfor.
 • Det er fristende at købe fine små juletræer med lyskæder, lanterner, dørkrans og årets hotteste jule pynt. Men er det nødvendigt?

Jule sparetips til stuen

 • Skru bare ned for varmen inden gæsterne kommer. Der bliver varmt, når stuen fyldes med julegæster og den varme mad serveres.
 • Et genbrugeligt juletræ i plastic eller i urtepotte? Der kan også være stor forskel på priserne alt efter, om træet skal købes i et byggemarked eller på et julemarked.
 • Er der julepynt nok til træ og hjemmet? Hvis der mangler noget, så kan I lave en klippe klistre dag i familien og flette nogle fine julehjerter. Det behøver ikke være det mest moderne i år.
Lav selv julepynt

Jule sparetips til gaverne

 • Det er måske ikke det sjoveste sted at spare, men er der nogen, du ikke skal være på gave med i år, nu hvor din situation har ændret sig og pengene er små og få? I år er jeg på gave med en person udover mine børn og det er en ren spare manøvere. Dem, der køber gaver til mine børn, får en lille ting. Det kan være en lille ting, vi har købt sammen eller noget som børnene har lavet. Har modtageren husdyr, er det oplagt at købe noget til hunden eller katten.
 • Tag en snak med dem du og / eller børnene er på gave med. Aftal at skære ned på gave beløbet. Det kan være en svær snak, men det er ansvarligt og god stil at lægge sit gave niveau, der hvor man har råd til og ikke der hvor det plejer eller hvor andre forventer.
 • Lav gaver selv og gerne sammen med børnene. Børnene vil sikkert være vilde med at lave gaver og give dem med stolthed.
 • Giv oplevelser eller gavekort på hækklipning, madlavning, rengørring, kørsel, højtlæsning eller bilvask. Mange vil værdsætte sådan en gave, der kan lette deres hverdag. Det kan være en enkelt gang eller et 5 turs kort.
 • Hvis du er i god tid, kan gaverne købes, når der er udsalg eller Black Friday. Det gælder også kalendergaver. Mange butikker tilbyder at bytte gaver i en længere periode.

Jule sparetips til oplevelser

 • Lad dig ikke friste. Tager du på julemarked er der overvejende sandsynlighed for, at du køber noget. Og ja, det er hyggeligt med julemarked og håndlavede ting, og cafe gløgg og glaserede æbler. Men det koster.
 • Skal I på skøjtebanen eller køre i hestevogn, så er der sikkert en bod med lune æbleskiver og varm cacao. Spar pengene og tag hjem og spis. Det er min erfaring, at det er en god ide at afstemme forventninger med børnene, inden I tager afsted – “Vi skøjter og hygger med æbleskiver derhjemme”. En lille snack i tasken, kan afhjælpe den helt akutte trang til hyggelig cafe mad. Bare lige en brik juice og en muslibar.
 • Der er masser af muligheder for gratis eller meget billige jule oplevelser. Tjek mit indlæg om nye juletraditioner.

Ekstra tip

 • Afmeld mails fra butikker. De frister med næsten uimodståelige tilbud hele december.

Kunne du bruge nogle af jule sparetipsene? Og har du nogle gode sparetips, du vil dele, så andre kan få glæde af dem? Skriv en kommentar herunder.

Du og din familie ønskes en rigtig dejlig december og jul


Julen kan være hård som alenemor og det kan være du bliver juletrist. Jeg har skrevet et indlæg om, hvordan du kan bekæmpe juletrished.

Følg Wow1mom på Instagram og på Pinterest – livet som alenemor

Dette indlæg er skrevet med hånd og ånd af et ægte alenemor menneske

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.