Jul,  Uncategorized

Tjekliste til julefred for alenemor – julens sociale spilleregler

En tjekliste til julefred til de mange julearrangemneter. Som alenemor står du alene overfor situationer, hvor du skal sige fra, passe på dine børn, udtrykke dig tydeligt og blive på egen banehalvdel. Det er ikke altid lige nemt, at stå helt alene, uden rygdækning, støtte eller aflastning. På den anden side er det vigtig for både voksne og især børn, at I kommer igenne diverse arrangementer uden drama.

Hvorfor er det så svært?

Hvis du er ny alenemor, er du måske meget sårbar og udmattet og oven i det, kan mange have en holdning til dig som mor, jeres brud og en holdning til hvem af dig og børnenes far, der har ret. Ting, der faktisk ikke vedkommer andre. Disse ting kan du blive konfronteret med enten direkte eller inddirekte til sammenkomster med familie og venner.

Det kan også være, at du føler dig utrolig alene, selvom du er omgivet af familie og venner. Det er en meget trist følelse, men ganske forståeligt. Det er svært at være midt i festivas, hvis du er i sorg eller krise eller føler dig meget lidt forstået eller ikke støttet af dem omrking dig.

Det kan være virkelig hårdt, når du bare har brug for opbakning og forståelse fra dine nærmeste, fordi du er i knæ, men begge dele udebliver. De forstår dig bare ikke. De kan ikke forstå, fordi de ikke har gennemgået, det du gennemgår. Mit bedste råd er at søge støtte og forståelse et andet sted, beskytte dig selv og dine børn og vente med at kappe broer, før du er ude af krisen.

Tænk på, at din sjælefred er målet. Du skal undgå at bringe dig selv ud af fatning, både i det du udtrykker og i dit indre. Det er mit ønske, at min tjekliste til julefred hjælper dig på vejen til at bevare din sjælefred og nyde en dejlig, tryg og rolig jul.

Det er et stor og kompliceret emne og denne liste er ikke udtømmenden, hverken tiltag eller i at gå i dybden med hvert tiltag.

At være alenemor i julen kan føles meget alene

Tjekliste til julefred

Ja tak og nej tak

  • Bestem hvad du har lyst til at lave i julen og hvad du har overskud til. Sig ja tak og nej tak og vid at selv om du måske skuffer nogen, så passer du på dig selv og dine børn, hvilket er den vigtigste opgave.

Planlægning

  • Planlæg og lav aftaler i god tid og afstem jeres forventninger. Det gælder især med din eks. Få styr på planlægningen i god tid, så alle ved, hvad der skal ske hvornår. Og gå gerne i detaljer med tidpunkter og transport. Det giver også en tryghed for børnene, at de ved, hvad de skal hos hvem og hvordan.

Flyt fokus

  • Bed din hjerne om at kigge efter glæde, harmoni og muligheder. Din hjerne har det med at forvente det værste og rette sin opmærksomhed mod alt det, der kunne eller går galt. Det gælder især for en hjerne, der er i krise mode eller som er kommet ud af en krise. Der er også mange lyspunkter. Led bevist efter dem. Dyrk taknemmeligheden, så dit fokus flytter sig til gode ting. Det kan være en god ide at skrive de posetive ting ned eller det du er taknemmelig for. Du kan også nævne tre ting hver aften, inden du skal sove.

This too shall pass

  • Tro på mirakler eller bare på, at det hele nok skal gå. Ingen ved hvordan det hele ser ud om to dage, en uge, til næste år. Selvom vejen virker usynlig eller uoverkommelig lige nu, så ændre det sig over tid. This too shall pass.

Tag hjem

  • Er det svært at være til et arrangement, så vid at julen ikke varer helt til påske. I må godt tage hjem inden. Både inden påske, men også inden desserten. Hvis dine børn er udkørte, så tag hjem. Hvis du ikke orker mere så tag hjem. Det er ikke sikkert værtsparret forstår det, men hvordan skulle de også kunne det, når de aldrig har stået i din situation. Vær høflig, men stå fast.

Lad det fare

  • Tag ikke andres opførsel personligt. Det er svært, men det handler om dem og ikke om dig. Kritiserer de dig eller dine børn, så handler det om dem. Forsøg at lade være med at tage det ind, selvom det kan være svært. Jeg har selv enormt svært ved at lade det fare, derfor plejer jeg at tale med en tæt veninde og på den måde få det ud af mit system.

Vent med et svar

  • Hvis du er i tvivl, så vent med at give et svar, Bliver du inviteret, men er det mindste i tvivl, så sig du vender tilbage. Husk også at tjekke dagene inden og efter. Hvor fyldt er jeres kalender og for meget kræver det I skal? Er der overskud til et arrangement mere? Det handler ikke kun om at der skal være tid, der skal også være overskud.

Høflig

  • Vær høflig. Også selvom andre ikke er det. Lad være med at gå ned på deres niveau, der kommer intet godt ud af det. Det sagte og gjorte kan ikke gøres om, så tænk over dine ord. En undskyldning kan løse meget, men det er nemmere at undgå en situation, hvor en undskyldning er nødvendig bagefter. Tag hellere en pause, hvis følelserne er ved at løbe af med dig. Gå ud og træk noget frisk luft, skriv til en veninde eller tag hjem.

Vær åben

  • Forsøg at fortæl folk omkring dig, hvis du har det svært. Det er ikke sikkert de forstår dig, men måske får du et uventet kram og medfølelse fra en uventet kant. Når du har sagt, at du er presset for tiden, ked af det, træt, så er det også nemmere at tage tidligt hjem eller trække dig tilbage fra selskabet. Dog vil jeg sige, hvis du ved, at Onkel Ib absolut ikke kan rumme, at du er ked af det, så lad være med at åbne dig overfor ham. Det er ikke alle, der kan rumme følsomhed, ærlighed og åbenhed.

Nød veninden

  • Hav en veninde eller ven du kan kontakte, hvis det bliver svært. Gerne en du også kan skrive eller ringe til i løbet af arrangementet. En der kender dig rigtig godt og som kan sige til dig, at nu skal du passe på dig selv og at du er tilstrækkelig og nok.

Blev hos dig selv

  • Bliv hos dig selv. Hav styr på, hvad der er dit og lad være med at blande dig eller tage ansvar for andre(s). Ligesom de heller ikke skal tage ansvar eller blande sig i dine ting. Gå væk fra situationen, sig eventuelt: “det er vi uenige i og det er jo ok”. “Tak for snakke, jeg skal lige se efter mine bøne / tage af bordet”. “Det er altid interessant at høre andres holdninger”.

Forbered dig

  • Forbered nogle sætninger du kan bruge til at komme ud af en situation og hold dig til dem. Når du er presset er det svært at tænke klart, så er det praktisk at have forberedt sætninger på forhånd. Det kan være sætninger som “Det vil jeg ikke tale om i dag”, “Mit barn har brug for ro nu, så vi tager hjem, tak for i aften”, “Lad os tage den snak en anden dag”.

Ingen følelser er forkerte

  • Alle dine følelser er tilladte og helt i orden. Døm dem ikke. Det er dog ikke sikkert, du skal handle på dem. ;Men det er vigtigt, at du ved, at alt hvad du føler, har du lov til at føle. Når der er ro på dig igen, kan du tænke over, hvad der aktiverede den følelse og hvorfor den kom.

Vær detektiv

  • Prøv om du kan finde ud af, hvorfor du bliver ramt af familie sammenkomster og om det er nogle særlige familiemedlemmer, der aktivere det i særlig grad. Er det generalt belastende for dig at være sammen med mange mennesker og være i meget støj? Sådan kan man godt have det, når man er meget stresset eller på anden vis presset. Er der nogen i din familie, du føler har svigtet dig og det svigt bliver aktiveret, når du er sammen med dem? Er der en, der altid gør dig vred, ked af det eller får dig til at føle dig lille? Og hvorfor kan den person ramme dig?
Tjekliste til julefred
Alenemor – det bliver bedre

Det bliver bedre

Tjekliste til julefred er mine erfaringer, fra jeg var i dyb krise, men også senere hen og jeg bruger dem faktisk den dag i dag.

Det kan være en svær balance gang og det kan kræve meget arbejde med dig selv at være sammen med andre, efter et brud. Udover du er slidt, sårbar og ikke har meget overskud, så kan du også være i tvivl om, hvem du selv er nu. Hvem er du som alenemor? Som single? Som dig uden din eks? Hvad er dine værdier og hvor er dine grænser. Der ligger et arbejde i at lære sig selv at kende igen, men også mange muligheder. Det bliver ekstra svært at være sammen med andre, for de ser dig som den gamle dig og de forstår måske ikke, hvor sårbar og udkørt du er.

Men det bliver bedre. Det lover jeg dig. De fleste alenemødre har været igennem den proces og er kommet ud på den anden side og har fundet deres nye jeg, deres nye værdier og grænser og deres omgivelser ser dem i et nyt lys, måske tilmed med mere respket.

Kunne du bruge min tjekliste til julefred og har du selv erfaringer med det at være alenemor og tackle svære sociale sammenhænge? Hvis du har lyst til at dele, så skriv en kommentar her nedenfor. Jeg vil være taknemmelig for at læse med.

De varmeste ønsker til dig om en dejlig og fredfyldt jul

Julen kan være hård som alenemor og det kan være du bliver juletrist. Jeg har skrevet et indlæg om, hvordan du kan bekæmpe juletrished og et indlæg med sparetips til julen.

Følg Wow1mom på Instagram og på Pinterest – livet som alenemor

Dette indlæg er skrevet med hånd og ånd af et ægte alenemor menneske

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.