Alenemor og juletrist
Enestående mor,  Jul,  Uncategorized

Alenemor og juletrist – en guide

Måske har du mærket en stor ændring i dit forhold til julen, efter du og din eks gik hvert til sit? Det kan føles som et kæmpe savn og en stor sorg at miste den fælles familie jul og især, hvis du skal holde juleaften uden dine børn. I dettet indlæg “Alenemor og juletrist – en guide” finder du 6 forslag til måder, du kan gribe julen an på som trist alenemor.

Da I var sammen som en familie, var juleaften glædelig, tryg og forudsigelig og du var altid sammen med dine børn. I havde sikkert nogle fælles traditioner, som bare ikke er det sammen som alenemor og I var to om opgaverne – eller næsten… Og hvem skal nu være julemand? Fællesskabet omkring at nyde børnenes juleglæde er heller ikke en det samme som alenemor. Der er nok af årsager til, at julen kan være en svær tid for dig, der er alenemor.

Selv hvis dit parforhold var slidt eller meget udfordrende, så kan julen alligevel vække en tristhed i dig. Og det er helt iorden. Selvom det kan virke lidt underligt at savne dele af noget, som ikke fungerede, så er det ganske naturligt og normalt.

Har du oplevet, at det næsten gør ondt, at kigge på andres juleglæde? Det kan både i din egen familie, vennernes glade juleopslag på sociale medier, en julefilm, foto eller bare minderne om den trygge gode kernefamilie jul, som nu ikke længere er din.

Har du oplevet at have helt ondt i hjertet af skyldfølelse og dårlig samvittighed, fordi dine børn ikke kan holde jul med begge deres forældre?

Økonominen er sikkert anderledes som alenemor og dermed dine muligheder for at give dine børn det, som de er vant til at få og som de ønsker sig. Og selvom gaver ikke er det vigtigste ved julen, så gør det stadig ondt og du føler dig utilstrækkelig.

En alenemors efaringer

Jeg har været der. Det hele har jeg følt og oplevet. Jeg har siddet sammen med min familie juleaften og skjult min tristhed under et påtaget julesmil, mens jeg mest havde lyst til at være alene og græde. Jeg har haft utrolig ondt af mine børn, der nu skal undvære deres ene forældre hver eneste år til jul. Der er altid en de savner juleaften. Og pengene – førhen kunne vi give dem, det de ønskede sig og mere til. Der skulle ikke tænkes i julebudgetter eller overvejes om der var råd til den store gaver, gæster, kalendergaver, jule udflugter eller nyt juletøj.

Faktisk havde jeg, nogle gange, mest lyst til at lægge mig fladt ned og give op. Droppe alt juleriet og bare vendte på det blev januar. Men jeg forsøgte mig frem med forskellige metoder. Alt det deler jeg her i denne guide om at være alenemor og juletrist.

Min første juleaften uden børn

Den første jul som alenemor og uden sine børn er vel nok den værste at komme igennem.

Min værste jul var også den første uden børn. Vi havde holdt mini juleaften den 23.12. sammen med børnene og min familie og min kæreste. Dagen efter, altså selve juleaften, skulle min kæreste og jeg være sammen uden andre.

Jeg havde regnet med, vi skulle holde julehygge med en gave og god mad. Det havde vi bare lige glemt at koordinere. Han var ikke et julemenneske og havde ikke behov for endnu en juleaften. Jeg var grædefærdig og rasende og det føltes som om, jeg gik i stykker. Og jeg kunne intet kunne gøre. Normalt vil jeg gerne fikse ting, men denne aften kunne jeg ikke fikse. Jeg kom igennem og over det og jeg findes stadig på denne jord, jeg er stadig glad for jul og jeg har lært at sørge for at få aftalerne på plads, så jeg får indflydelse.

Alenemor og juletrist
Alenemor og juletrist – du kan gøre noget ved det

Tag kampen op mod tristhed i julen

1. Hvorfor overhovedet tage kampen op?

Det allerførste punkt på listen handler om, hvorfor du skal tage kampen op mod din jule nedtrykhed. Det er helt afgørende, at du har nogle gode grunde og argumenter. Hvorfor du skal arbejde med dit forhold til julen som alenemor?

En grund kunne være, at dine børn vil helt sikkert helst, at du har en god jul. Og da det meste af årsagen til juletristhed handler om børnens nye jule situation, så er det oplagt at sætte ind her og bruge det som din motivation. Det har været og er stadig min vigtigste motivation for at have så god en jul som muligt hvert år.

De fleste børn vil gerne vide, at mor har hygget sig juleaften. Selvom du slet ikke har lyst til at lave noget som helst julet eller på anden måde dejligt, så vil det betyde en hel masse for dine børn, at du kan fortælle dem, at du har julet og haft det godt. Du behøver ikke jule som, hvis du var sammen med dine børn. Men bare find på noget som bringer dig mindst en snert af glæde. Og ja, det første år er det faktisk rigtig svært at finde noget, der minder om juleglæde eller bare er rart. Så led efter det. Hvor er der noget at være taknemmelig for? Hvad kan du lave som gør dig godt? Og populært sagt: Fake it, till you make it.

Hvad kunne være din motivation for at arbejde med din juletrished?

2. Nye muligheder og nye traditioner

Når du tænker på, alt det du har mistet og alt det dine børn skal undvære og alt det du ikke kan give dem, så bliver julehumøret bare mørkere og mørkere. Prøv i stedet helt bevist, (også) at beskæftige dig med, de muligheder I rent faktisk har. Måske der nu er nogle helt nye muligheder, fordi du er alenemor. Hvilke nye traditioner har i lyst til at skabe sammen? Hvad kan du gøre, som vil give dine børn dejlige oplevelser og gode juleminder for hele jeres nye familie?

Skal I synge alle versene i hver en julesang, skal I have ris a la mande først, skal hunden sidde med til bords, skal der indføres pakkespil, skal I have kalkun, skal træet være af plastic, skal gamle moster Henning inviteres……

Det er næsten helt sikkert, at det ikke er en mirkal kur og nedtrykheden vil stadig stikke sit hoved frem ind i mellem. Men det er et skridt i den rigtige retning og både dine børn og dig får en bedre jul, hvis du også ser nye muligheder.

3. Giv plads til dig

Giv plads til de svære følelser. De er der jo alligevel og de bliver ikke mere farlige, fordi du tager dem frem og giver dem et eftersyn og lidt omsorg. Måske erfarer du nye sider af dine følelser og du vil helt sikkert føle en vis lettelse bagefter.

Hvad er der med dig? Hvordan har DU det?

Men hvad menes der egentlig med at give plads til svære følelser? Det kan være, at du giver dig selv plads til at græde eller være vred, råbe højt og slå i bordet. Måske vil du skrive det hele ned eller gå en lang tur. Tid i naturen, meditation, et varmt bad, eller snakke med en god veninde, der kan rumme, at du giver udtryk for dine følelser. Veninden skal ikke fikse, bare lytte – til en start. Det kan også være, du har en helt anden metode til at skabe plads til dine følelser. Du er meget velkommen til at dele i en kommentar under indlægget.

Få spredt de følelser ud, så du kan se, hvad de indeholder og hvilke tanker, der hænger sammen med dem. Kig på dem uden at dømme. Alle følelser er rigtige og du har ret til at føle lige det, du gør. Det betyder ikke, at du skal handle på dem ude i den virkelige verden.

Det er vigtigt, at du har tid og plads til dette arbejde, uden dine børn er omkring dig. Hvis dine børn er tilstede, vil det lægge bånd på dig og de kan blive forskrækkede og kede af det.

Det behøver ikke tage en hel dag. Næste gang du er virkelig vred eller ked af og grundgræder, så prøv at lægge mærke til, hvor hurtigt følelsen lægger sig, når den får 100% plads. Hvis du er i kontakt med den sande følelse og bare lader den være uden at dømme eller argumentere, så vil den lægge sig igen. Det kan være noget, man skal øve sig i, da vi ikke er vant til at give slip.

Du kan læse mere om alenetid til dig i dette indlæg: 20 minutter til alenemor.

4. Søg hjælp

Er julen svær, så kan det være et oplagt tidspunkt at opsøge en psykolog eller psykoterapeut. Det er lige nu, dine følelser er nemme at komme i kontakt med og dermed nemmere at arbejde med. Det kan også være en stor hjælp at tale med en, som ikke dømmer, men bare lytter.

Det kan også være, du kan finde en selvhjælpsgruppe i dit lokal område.

Og ellers vil jeg anbefale at tale med andre alenemødre. På den måde vil du opleve, at det er helt normalt at føle, som du føler og at det ændre sig med tiden.

5. Besøg familie og gode venner

Men det er bare så svært at få kastet deres julelykke lige i hovedet. Ja, det er det. Men for det første, er de julelykkelige, hvad enten du er der eller ej og det ved du. Også selvom du sidder hjemme i sofaen med rødvin og bløde chips. For det andet så kan du blive meget ensom i julen, hvis du vælger at isolere dig. Også selvom det er for at skærme dig. Mit råd er at stå det igennem. Måske, skal du lave en aftale om, at du kan tage en pause og gå en tur eller tage tidligt hjem.

At være sammen med andre kan også aflede dine tanker for en stund. Det kan både være selve juleaften, men også dagene før og efter. Få noget andet input og mærk du er holdt af. Forvent ikke, at de helt (eller overhovedet) forstår, hvad du går igennem.

Dine børn vil også nyde at se andre mennesker i julen og skabe nye minder, med dem de holder af.

6. Gør noget godt for andre

Det lyder jo helt umuligt, når man knap kan holde sig selv oppe. Men at gøre noget for andre giver mening og det giver de triste tanker en pause.

Min alenemor venide inviterede tre fremmede til juleaften et år. Det var en meget smuk gestus. Jeg havde ikke kunnet tilbyde en sådan gestus, men jeg kan helt sikkert tilbyde noget andet og mindre kan gøre det.

Det behøver ikke at åbne sit hjem for fremmede, det kan også være at donere en gave via Mødrehjælpen, være med til et julearrangement for ensomme, tage et dyr ind til pleje (internaterne søger nogle gange midlertidige plejefamilier), være der for en trist veninde eller et ensomt familiemedlem eller noget helt andet. Et sted, hvor du gør en lille eller stor forskel.

Det bliver bedre

Juledagene er hårde for alenemor (og helt sikkert også for alenefar) og især er juleaften svær, hvis du ikke har dine børn. Situationen er som den er. men du kan tage kampen op og vende denne jul og de fremtidige til noget bedre.

Den første jul uden børn er den allersværeste, men det bliver bedre.

  • Find ud af, hvad din grund er, til at få det bedst mulige ud af julen som alenemor
  • Vær på udkig efter nye muligheder
  • Giv plads til det svære
  • Søg hjælp
  • Opsøg familie og venner
  • Gør noget godt for andre

Husk vi kan ikke se fremtidens løsninger og muligheder fra nuet.

Kunne du bruge guiden om at være alenemor og juletrist?

Du og dine ønskes en dejlig jul

Følg Wow1mom på Instagram og på Pinterest – livet som alenemor

Dette indlæg er skrevet med hånd og ånd af et ægte alenemor menneske

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.