Fælles familie mål
Hverdag,  Uncategorized

Familie mål – sæt fælles mål

At blive alenemor betyder farvel til en masse fælles drømme og fælles mål. Følelsen af at være en enhed med fælles værdier. Det er endnu en del af det, der mistes, når den nye titel som alenemor træder i kraft. Men det er muligt at sætte nye familie mål og at gøre det sammen. Det er muligt at få følelsen af at være en del af en familie med fælles værdi grundlag.

At sætte fælles familie mål skaber sammenhold i familien, men det gør også, at alle føler de har været med til at beslutte, hvilke mål jeres familie skal have og dermed, vil alle være mere indstillet på at forsøge at nå disse mål.

Fællesmål kan være mange ting. Det kan både være mål, der skal skabe en bedre hverdag for alle i familien og det kan være mål, der mere handler om at realisere drømme ude i fremtiden.

Hvis du er ny alenemor, har du måske lyst til at læse dette indlæg om, hvordan du gør jeres nye bolig til et hjem.

Et familie mål kunne være at komme mere ud i naturen

Hvorfor er det vigtigt at sætte mål?

At sætte mål er at give dine drømme retning og dermed gøre drømmene realiserbare. De fleste mennesker har mål også selvom de ikke er bevidste om det. At passe sin skole, at spise sundt, at have en sund økonomi, passe sit sociale liv osv. Det er mål, der ikke er særlig konkrete, men de giver stadig en retning og er bestemmende for ens valg og handlinger.

Vær bevidst om jeres mål

Fordelen ved et bevidst mål er, at det er nemmere at arbejde sig hen imod og du ved, når du har nået det.

Det er mere overskueligt, når det gælder større mål, da du helt bevidst kan dele dem op i mindre delmål og dermed bliver det mere overskuligt at klare hvert enkelt delmål på vejen hen mod det endelige mål.

En anden fordel ved at være bevidse om sine mål, handler om at du ellers nemt kommer til at leve efter andres mål. Det være sig familie, venner, børn, eks´en, samfundet. Med klare mål kan du arbejde målrettet mod at nå dine mål og prioritere, det der er vigtigt for DIG.

Motivation

Der skal altid være en motivation for at nå et mål. Det vil sige, det skal betyde noget for jer ellers mister I hurtigt momentum og målet forvandler sig let til et kronisk punkt på do to listen og en årsag til dårlig samvittighed. Det et ikke meningen med at have mål.

Populært hedder det dit why. Hvorfor vil du spise sundt, hvorfor vil du betale din gæld af? Hvorfor vil du træne din hund? Hvorfor vil du lave lektier sammen med dine børn? Hvad får du ud af det?

Er motivationen på plads er det meget nemmere at holde dampen oppe. Det er måske ikke altid lysten, der driver indsatsen, men det er ønsket om at nå dit mål, der får dig til at gøre det alligevel.

Motivation og belønning

Til delmålene har jeg stor succes med små belønninger. Det kan være, at vi kan nå at spille et spil sammen, barnet kan vælge aftensmenuen, en gå tur, hen på legepladsen. Jeg kan godt lide, når der er logisk sammenhæng mellem indsats og belønning. Eksempel: Du var hurtig til at rydde op, så nu kan vi nå at lege med lego sammen. Det er en uventet belønning og har som sådan ikke effekt på den netop udførte indsats, men det får betydning næste gang, der skal ryddes op på værelset.

Det kan også være et afkrydsings system, hvor hver indsats belønnes med et kryds som til sidst udløser en større belønning. Hvis du vil læse mere om belønnings systemer, kan du læse denne bog: De utrolige år. Der er mange gode elementer i den, men vær tro mod dine overbevisninger og værdier.

Børn og mål sætning

At lære sine børn om målsætning, mener jeg er en gave. Det behøver ikke at handle om, hvad de skal gøre i 2. klasse for at blive landmand eller millionær. Det er princippet, de skal lære.

Det er vigtigt at huske, at børnene måske ikke føler nogen motivation for at rydde op på deres værelse. Det er meget forståeligt. Hvis du er heldig, kan de se det, når deres værelse har været ryddeligt og rent i 1 måned, men det er nok optimistisk i mange tilfælde.

Hvis I taler om vigtigheden af at kunne finde sine ting, at gulvet ikke er en agility bane, at der ikke lugter underligt, at skraldespanden ikke kravler, at der er service i køkkenet og rent tøj i skabet. Og ved at lave de små belønninger som nævnt ovenfor.

Eksempler

Beskidt tøj:

Min søn havde lidt svært ved at få hans beskidte tøj til at gå ud i vasketøjskurven. Og jeg havde lidt svært ved at gå ind på hans værelse og samle hans beskidte tøj op, for at få lov at vaske det. Min løsning blev: Kun tøj i vasketøjskurven bliver vasket. Det gav et par morgner uden rene bukser. Motivationen blev at der var rent tøj i skabet og det var dejligt, når man skulle i skole. Man kan også kalde det en logisk konsekvens.

Morgen hygge:

Jeg har haft belønnings systemter med krydser, da børnene var mindre. De fik noget de gerne ville have, når der var krydser nok.

De kan helt ærlig ikke se nogen som helst grund til at være klar til tiden om morgenen. Det er for abstrakt og der mangler et why. Men det var blevet et ret stort problem hjemme hos os og morgnerne var ikke særlig hyggelige.

Hvad kræver det at have en god morgen og være klar til tiden? Man skal stå op, når der bliver kaldt, tage tøj på, spise morgenmad, børste tænder og sidde i bilen på et bestemt tidspunkt.

Da et mål skal være meget konkret, valgte jeg en ting, vi skulle nå i mål med. Det blev, at der var en belønning, når vi var på skolen til tiden. Et tidspunkt kan nemlig ikke diskuteres. Vi talte sammen om at morgnerne var svære og at vi skulle gøre et eller andet ved det. Børnene var altså med i processen. Vi satte et ur et kvarter før, de skulle sidde i bilen. Når uret ringede skulle de tage jakker og sko på og gøre sig klar til at komme ud ad døren.

Det blev en stor succes og er i dag godt indarbejdet i både børnene og jeg.

At sætte mål sammen

Ovenstående eksempler er klart et udtryk for mål, jeg ønskede. Børnene kunne umiddelbart ikke se nogen fordel i at nå de mål, omend det også var til deres fordel at nå målene, før jeg ændrede på omstændighederne, så der opstod et why – en grund, som børnene tillagde værdi.

Eksemplerne er mål fra hverdagen. Men mål kan også være at planlægge en ferie sammen, eller få et husdyr, eller komme på plads i det nye hjem.

Mål kan opstå ud af behov, fordi noget ikke fungere, men de kan også opstå spontant. Min den mellemste har et mål om at kunne vinde over mig i at lægge arm, så nu træner han på sit værelse hver eneste dag. Den yngste har ytret ønske om at spise mere sundt (What??, ja det er skam rigtigt).

I kan også som familie sætte jer ned og lave en brainstorm over mål for jeres familie. Vi gør det hvert år, når vi skal planlægge vores sommerferie.

Inspiration:

  • Ting jeg vil lære
  • Ting jeg vil hjælpe med
  • Ting jeg vil opleve
  • Ting jeg vil gøre
  • Steder jeg vil besøge

Ideer til familie mål

  • Spise sundt
  • Dyrke mere motion
  • Være mere udenfor
  • Mindre skærmtid
  • Lave mad sammen
  • Lave flere fælles aktiviteter
  • Tale pænt til hinanden i familien
  • Ses mere med familie og venner (eller mindre)
  • Begrænse rod i huset
  • En oplevelse
  • Opdatere værelset
  • Spille flere spil sammen
  • Læse mere
  • Lave ting med kæledyret
  • Grine mere sammen
  • Være mere kreativ sammen
familie mål
Familie mål kan være at spise mere grønt

Vælg et familie mål

Ud fra listen med mål vælger I nu et mål, som alle kan støtte op om. Husk at et mål skal have et why, ellers kan de næppe se nogen grund til at spise mindre slik, passe sengetiden og droppe skærmen.

I skal vælge et mål, fordi det ellers bliver svært at engagere sig fuldt ud, hvis I har 5 mål, der skal arbejdes på. For dig bliver det også meget krævende at holde styr på mange mål og metoder, samt det kan skabe mange konflikter. Det er bedre at tage et mål ad gangen og lykkes med det, får det næste mål vælges.

I nogle tilfælde kan I selvfølgelig godt kombinere flere mål. Det kommer an på, hvor meget indsats det kræver dagligt, at nå målet. Man kan godt spare op til ferie med pant penge og øve sig i at komme i skole til tiden.

Gør målene konkrete

Mindre skærmtid, mere kreativitet, begrænse rod er ikke konkret nok. Vær så konkret som muligt. Især med børn, ellers bliver resultatet kun, at barnet bliver endnu bedre til at argumentere (og det er bestemt en god evne at have, men det var nok ikke det mål, I havde sat).

Eksempler:

Begrænse rod:

Ingen beskidt service på værelset

Beskidt tøj skal i vasketøjskurven

Gulvet skal være ryddet

Sengen indeholder kun dyne, pude og 19 bamser (altså ingen beskidt tøj, slikpapir, gamle madpakker)

Det kan også være at værelset må være kaotisk hele ugen, men hver torsdag skal det have hele turen. Hele turen skal så beskrives helt ned i detaljer.

Flere fælles aktiviter kan være:

I skoven en gang om ugen

Spil et spil sammen to gange hver uge efter skole

Lav mad sammen 1 gang om ugen

Gør det sjovt

At have mål giver mening og at nå sit mål er ikke det samme som at være færdig. Så kommer der nye mål. Derfor er det uendeligt vigtigt at nyde processen. Gør det sjovt. Lad dine børn tage den læring med sig i voksen liver – Nogle ting skal gøres, men gør det sjovt.

Eksempler:

Hyg jer sammen over lektierne med en snack (stor succes hjemme hos os)

Hør høj musik mens i rydder værelser op. Musik som børnene har valgt.

Tilbyd sjove og interessante alternativer til mindre skærm tid

Lad barnet bestemme, hvad I skal læse

Vejen til målene skal være sjov, for vejen er det, der er hverdagen

Evaluering og justering af familie mål

Det er vigtigt at fortælle fra starten af, at jeres mål og delmål og indsats skal evalures efter en aftalt periode. Det kunne være en uge. Det er vigtigt at gøre det, for at få den bedst mulige proces. I familien er det specielt vigtigt at gøre opmærksom på at mål og indsats kan justeres, ellers kan børnene føle sig snydt, når du begynder at ville lave ændringer.

En evaluering kan være

Hvad er gået godt?

Hvad lykkes ikke og kan I finde ud af hvorfor? Var det for svært at nå delmålet? Kom der noget i vejen? Skal I lige vænne jer til opgaven? Føler alle sig motiverede til at gøre en indsats?

Alle kan have en off dag, alle kan blive syge og trætte og vrantne og ikke kunne overskue det aftalte. Kunsten er som mor at gennemskue, hvornår du skal give lov til at spirnge over og hvornår tingene skal gøres på trods. Nogle gange kan en mellemting være løsningen. “Hvis du tager alle bamserne op i sengen, så tager jeg legeklodserne”.

Svært at stå fast

De første gange, hvor det ikke lykkes at komme i mål, kan børn godt blive meget frustrerede. Det kan voksne jo også, omend vi udtrykker det anderledes. Prøv og mød det med forståelse, selvom det er dig barnet er vred på. Tænk det som, at du hjælper barnet med at lære noget lige nu. Det er ikke et nederlag, det er bare læring og det sker for alle.

Det er så hårdt at være konsekvent i den situation og man har bare lyst til at give efter, så barnet ikke er ked af det eller vred mere. Når du står som alenemor og der ikke er støtte eller sparring fra andre, bliver det bare endnu mere svært at står fast. Men det er en gave du giver dig selv og dine børn, fordi der lige på den anden side venter en bedre hverdag.

Det har taget mig lang tid at kunne det med at være konsekvent og det glipper stadig ind imellem. Jeg synes, det er synd for børnene eller jeg er for træt til at stå fast. Så var det mig, der ikke nåede mit mål denne gang. Det er læring. Alle fejl er læring. Du kan lave samme evaluring med dig selv som beskrevet ovenfor.

Eksempler

Hvorfor stod du ikke fast?

– Var opgaven for stor? Tidspunktet forkert?

Kan du gøre noget andet næste gang eller skal opgaven deles ned i mindre dele, droppes eller ændres?

En ting er sikkert – du skal være blid mod dig selv og droppe alle selvbebrejdelser. Du gør det så godt du kan og uddannelsen som mor er livslang.

Fejring af nåede mål

Husk at fejre, når I har nået jeres mål. Det er bare så godt gået.

Husk at fejre jeres sejre

Opsumering

  • At sætte mål i familien skaber sammenhold, fordi alle er medbestemmende og I når det, der er vigtigt for jer.
  • Det er en vigtig læring at give børn som de kan tage med ind i deres voksenliv og blive bedre til at sætte og nå deres mål.
  • Motivationen er afgørende, for at beholde en stabil indsats og motivationen bygger på selve årsagen til, hvorfor I ønsker at nå jeres fælles mål. Hvad får I ud af det?
  • Lav en liste sammen med en masse forskellige mål og vælg ET mål I vil arbejde hen i mod.
  • Gør målet konkret og specifikt. Det skal stå klart, når målet er nået.
  • Del det op i konkrete delmål og gør processen sjov
  • Lav en evaluring og juster jeres familie mål
  • Fejr når måle er nået
  • Ikke at nå sit mål er ikke en fejl, det er læring

Alt hvad jeg har delt i dette indlæg er mine egne alenemor erfaringer fra mine tre børn, samt den viden jeg har tilegnet mig gennem læsning, kurser, uddannelser m.m. Du skal tage, det du kan bruge og eksperimentere dig frem til det, der virker for dig og din familie. Vær autentisk og tro mod dig selv.

Rigtig god fornøjelse med at sætte familie mål og nyde vejen

Har du erfaringer du vil dele, så skriv meget gerne en kommentar nedenfor.

Følg Wow1mom på Instagram og på Pinterest – livet som alenemor

Dette indlæg er skrevet med hånd og ånd af et ægte alenemor menneske

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.