Ferie,  Uncategorized

Alenemor og ferie med børn – 5 gode råd

Endelig ferie. Dejligt med feriedage sammen med børnene. Men det kan virke lidt overvældende at planlægge og tage på ferie som alenemor. Derfor har jeg lavet 5 råd til dig – alenemor og ferie med børn.

1. Planlægning

Planlægning er afgørende for en vellykket ferie. Og med planlægning handler det ikke kun om at bestille en rejse eller en teltplads. Det handler ligeså meget om at finde ud af, hvad familien vil og hvordan det kan føres ud i livet, mærke efter hvad der er overskud til og sidst men ikke mindst, hvad der er økonomi til.

Der skal selvfølgelig også være plads til alt det spontane. Her gemmer sig ofte guldklumper af skønne grin og fælles oplevelser. Men det kræver, at der er indlagt en buffer ind i planlægningen, så der er tid og overskud til det spontane eller til ingenting.

Nøglen til en vellykket ferie er, at mor har overskuddet. Hellere være en smule mindre ambitiøs og få glæde og smil på ferien, end tage på en prestige eller drømme ferie, som mor faktisk ikke kan overskue.

Når du har afklaret, hvad I kunne tænke jer, hvad der er muligt og allervigtigst, hvad du har lyst og overskud til, så er der den mere praktiske del tilbage, hvor der skal bestemmes datoer, bestilles kanoer, flyver eller sommerhus.

Pakning er også en del af planlægningen. Har I alt, hvad I skal bruge til ferien? Skal I huske noget specielt som pas, bestille guidet tur, skaffe et kort over et område, købe transport og yndlings bamsen?

Du kan læse et indlæg om planlægning her.

Alenmor på ferie med børn – lav en god planlægning

2. Forventningsafstemning

Forventningsafstemning med dine børn. Forbered dem på, hvad de kan forvente. Det kan afhjælpe mange frustrationer på forhånd. Når man ikke er ret gammel kan en kano tur måske lyde lidt som en tur med Jack Sparrow med hop fra båden i bølgen blå og høj sol. Og det bliver måske mere noget i stil med en masse kano hygge med fællessang og madpakkefrokost, en lille byge kan ske, redningsvest er et krav og at hoppe i fra kanoen er måske ikke den bedste ide.

Forventningsafstem også de voksne imellem, hvis der er flere voksne afsted på ferie sammen. Det kan handle om: Hvor meget skal I lave sammen? Har du brug for alene tid og for at trække dig, eller har dine børn? Har alle lige meget ansvar for alles børn? Deles udgifterne 50/50?

Det er virkelig vigtigt at melde klart og ærligt ud. Også selvom du tænker, at nu er du da vist lidt snerpet, krævende eller sær. Det er du ikke. Du har bare dine grænser og det er helt ok. Når din ferie partner kender dine grænser, kan vedkommende bedre imødekomme dem eller sige nej tak.

3. Vær realistisk på alle områder

Det gælder økonomi, tid, samvær, aktiviteter, overskud, glædes frekvensen.

Økonomi

Der skal være råd til resten af året også. Så kort kan det siges. Lav et ferie budget og overhold det. Minus på kontoen giver muligvis store is her og nu, men på sigt giver det bekymringer og grå hår.

Tid

Ting med børn tager ofte længere tid, end man tror og i ferien er noget af det skønne, at der er tid nok. Kalkulerer du med ekstra tid til det meste, så er der også plads til det spontane og du spare dig selv for stress og frustration.

Samvær

Har du og / eller dine børn brug for alene-tid (det tror jeg alle har i et eller andet omfang) og hvor meget og hvordan? Vær ærlig om det og skaf rummet til alene-tid. Samvær behøver heller ikke betyde I gør alt sammen med en oplevelses-fart på 120 km i timen. Samvær kan også være, at I bare er samme sted, men laver hver sit. Du kender dig selv og dine børn bedst og ved hvad der virker for jer.

Samvær kan også handle om samvær med andre som legekammerater, familie og venner. Børn kan have brug for at være sammen med andre børn og alenemor kan have brug for lidt voksen tid med en veninde.

Som alenemor har de fleste også et ferie samværs skema, der skal gå op, fordi far også skal holde ferie med børnene. Få det klarlagt i god tid inden ferien, hvis muligt. At undvære sine børn i ferien gør bare ondt og det skal der være plads til at føle og være i. Du finder et indlæg om alenemor og ferie uden børn her.

Aktiviteter

Det er ikke sikkert, det kan blive til en tur til Malaga, eller 8 gange i Djurs Sommerland, eller isvafler hver dag, eller gæster dagligt. Selvom du gerne vil give dine børn alt og det bedste, så er det bedste måske i virkeligheden færre aktiviteter i mindre målestok, der giver glade børn og glad mor.

Pointen er at antallet eller størrelsen af aktiviteter og oplevelser, ikke er afgørende for, om det bliver en dejlig ferie.

Overskud

Det må næsten være 1. prioritet. Mor skal have overskud til det, der skal være af aktiviteter. Er du træt og slidt, så sænk barren og få gladere oplevelser. Tænk over, hvor du kan hente overskud? Hvad giver dig energi og hvad sluger energi? Kan du hente støtte ude? pasning? Kan I lave ting hjemme? Hvordan får du pauser? Har du brug for voksenkontakt? Prøv at tænke det igennem og se om du kan få taget de hensyn til dig selv.

Glædes frekvens

Selvom det er ferie og alle bare SKAL være glade hele tiden! Så er det ikke sådan det bliver. Alle er ikke glade hele tiden. Børn bliver frustrerede eller kede af det. Mor bliver træt, frustreret, stille, har brug for en voksen at tale med, ked af det måske, eller stresset og frustreret. Det er helt normalt. Vi er mennesker.

4. Ferie med en anden voksen

Der er mange fordele ved at dele nogle ferie oplevelser med en anden voksen.

  • Du har en voksen at tale med
  • I er to om beslutninger
  • I nødsituationer, er der en anden til at tage over
  • I er to om det praktiske
  • Det giver en følelse af tryghed

Den voksne har måske tilmed selv børn, så børnene får nye legekammerater på ferien. Ren win win.

5. Flyt grænser, men gør det tålmodigt og nænsomt

Er der mange ting, du gerne vil lave i ferien med dine børn? Men du tør bare ikke…

Alenemor og ferie med børn, kan nemlig prikke lidt til dine grænser og afprøve dit mod. Det kan være at du drømmer om at rejse til udlandet, at sove i shelter, at sejle i kano, at tage toget, at besøge en forlystelsespark. Ting der førhen var nemme, dengang I var to, men nu føles det meget grænseoverskridende og helt umuligt.

Find ud af, hvad du rigtig gerne vil på en ferie med dine børn og accepter, at det måske ikke bliver i år I flyver til Goa eller sover på stranden i Danmark. Det er helt ok. Nu kan du planlægge små skridt i retning af dit mål. I kan sove på en campingplads eller i nogens have, I kan tage toget et stop, I kan besøge en lille forlystelses park, allier dig med en anden voksen. flyt din grænse, men gør det kontrolleret og nænsomt og fejr hver eneste gang du har været en bad ass total sej og modig mor.

Det var mine bud på 5 gode råd til en at være alenemor og holde ferie med børn.

Kunne du bruge de 5 råd om alenemor og ferie med børn?

Har du erfaringer som elenemor og ferie med børn og har du lyst til at dele erfaringer eller gode råd, så skriv endelig en kommentar herunder.

Dette indlæg er en del af ferie serien her på bloggen. Du kan også læse om ting I kan lave hjemme, ideer til aktiviteter i naturen, skøre staycation ideer, eller hvilke støtte muligheder, der findes til ferien.

Følg Wow1mom på Instagram og på Pinterest

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.